Heta utbildningar på Facebook
Heta utbildningar på Twitter

Fartygsbefäl i skärgårdsmiljö

Utbildningsstart 3 september 2018

400 yh-poäng, 2 år

Du som är intresserad av sjö och hav, utbilda dig till ett spännande och omväxlande yrke!

Utbilda dig till efterfrågat fartygsbefäl för den mindre sjöfarten i våra hav och skärgårdar. Yrket som ger dig möjlighet att bo kvar på din ort.

Ombord på färjerederiets fartyg arbetar du t ex.  4-5 månader per år och ledig ca. 7-8 månader per år med full lön!
Om du tänker dig Kustbevakningen (KBV) som framtida arbetsgivare, så är FB7-examen ett krav inför antagning till KBV:s utbildning.

I utbildningen till fartygsbefäl i skärgårdsmiljö läser du kursen Fartygsbefäl klass 7, där vi varvar teori och praktik med Lärande i Arbete (LIA) som ger dig nyttiga erfarenheter inför arbetslivet till sjöss i våra hav och skärgårdar. Din LIA ger dessutom goda möjligheter att knyta kontakter med potentiella arbetsgivare i hela Sverige.

I utbildningen finns bl.a. navigationsutbildning i modern simulatormiljö samt ombord skolfartyget M/S Topaz i den vackraste av skärgårdar – Höga Kusten! Avancerad brandutbildning (Advanced Fire Fighting), maskinutbildning (MB8), radioutbildning (ROC), sjömanskap ingår, mm.

Efter slutförd utbildning är du utbildad lättmatros och har en FB7-examen. För att få FB7-behörighet behöver du ytterligare 6 månaders sjötid. En del av sjötiden får du inom utbildningen i kursen Lärande i arbete/LIA, resterande får du arbeta ihop efter utbildningen.

Efter utbildningen

Som fartygsbefäl arbetar du med att köra mindre färjor, bogserbåtar, lotsbåtar och passagerarfartyg i skärgårdsmiljö, inkluderande skötsel och löpande underhåll av fartygsmaskineri.

Skärgårdsfartyg